Πληροφορίες

Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο, όπως αποκαλούν το νησί οι ντόπιοι, είναι ένας τόπος που σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Να χαθείς στην ορεινή ενδοχώρα με το λιτό μεσογειακό τοπίο για να ανακαλύψεις κρυμμένες πράσινες οάσεις με τρεχούμενα νερά, να περπατήσεις μέσα σε παραδοσιακά χωριά, να συναντήσεις σπαράγματα κτιρίων περασμένων εποχών. Να κολυμπήσεις στα πεντακάθαρα νερά των ακτών του, εκεί που σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε η Αφροδίτη, να ιχνηλατίσεις τις θαλάσσιες σπηλιές και να φας ένα μεζεδάκι σε κάποιον παραλιακό οικισμό. Λίγο ψηλότερα δεσπόζουν μεσαιωνικά κάστρα που σου ψιθυρίζουν την ιστορία του τόπου. Εκκλησιές και μοναστήρια, διασπαρμένα μέσα στο τοπίο, διατηρούν ζωντανά λατρευτικά έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορίες του νησιού. Κι αν σκαρφαλώσεις σε κάποια από τις κορυφές των δύο οροσειρών του, συναρπαστικές θέες απλώνονται μπροστά σου, τα μάτια εποπτεύουν τη θάλασσα και μακρινές ακτές, ενώ ο νους ταξιδεύει.

Τα Κύθηρα βρίσκονται, άλλωστε, σε τοποθεσία εξαιρετική, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, εκεί όπου το Αιγαίο Πέλαγος συναντιέται με το Κρητικό και το Ιόνιο. Το έβδομο νησί των Επτανήσων είναι το μόνο που βρίσκεται ανατολικά της ηπειρωτικής Ελλάδας και συνδυάζει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Ιονίου με το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο φως. Η κομβική του θέση διαμόρφωσε την ιστορική πορεία αυτού του τόπου, που κατοικείται ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ. Μινωίτες, Μυκηναίοι, Δωριείς, Φοίνικες και Λακεδαιμόνιοι ελέγχουν διαδοχικά το νησί στην αρχαιότητα, πριν αυτό ερημωθεί από τις πειρατικές επιδρομές των ρωμαϊκών χρόνων. Από τον 13ο αιώνα το νησί περνά στη δικαιοδοσία των Ενετών, για να περάσει αιώνες αργότερα στα χέρια των Γάλλων και έπειτα των Άγγλων, προτού ενωθούν με το Ελληνικό κράτος ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Πολυάριθμα μνημεία μαρτυρούν αυτή την πλούσια και ταραχώδη ιστορία. Μεσαιωνικά κάστρα αποτελούν την ενετική κληρονομιά του τόπου υπονοώντας την πάντοτε παρούσα πειρατική απειλή. Σχολεία και έργα υποδομής, ερηπωμένα πια, αντιπροσωπεύουν τα χρόνια της σκληρής Αγγλικής κυριαρχίας, ενώ το πλήθος των βυζαντινών ναών καθιστούν ολόκληρο το νησί μνημείο της εποχής αυτής.

Σήμερα τα Κύθηρα είναι αγαπημένος προορισμός πολλών ταξιδευτών, Ελλήνων και μη. Οι γαλήνιοι ρυθμοί του τόπου, η φιλοξενία των ανθρώπων και η ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού συμπληρώνουν τις ομορφιές του ωθώντας τον επισκέπτη να επιστρέψει ξανά και ξανά. Η Χώρα και οι παραλιακοί οικισμοί διαθέτουν τις περισσότερες τουριστικές υποδομές, ενώ το εκτενές αλλά πολύπλοκο οδικό δίκτυο του νησιού καθιστά αναγκαία τη χρήση μεταφορικού μέσου για να ανακαλύψετε όλες τις ομορφιές του. Η πρόσβαση είναι εύκολη με καθημερινά αεροπορικά δρομολόγια από τον αερολιμένα Αθηνών και θαλάσσιες συνδέσεις με τα λιμάνια του Πειραιά, του Γυθείου, της Νεάπολης Λακωνίας και του Καστελίου στην Κρήτη. Τον Αύγουστο τα Κύθηρα κυριολεκτικά πλημμυρίζουν από κόσμο, επομένως αν προτιμάτε πιο ήρεμες διακοπές επιλέξτε τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού.

Ταξιδέψτε στα Κύθηρα, γοητευτείτε από την ιστορία του τόπου, γνωρίστε τους ανθρώπους, γλεντήστε στα πανηγύρια τους. Και φεύγοντας πάρτε μαζί σας μια "σεμπρεβίβα", το κατακίτρινο αγριολούλουδο που το όνομά του σημαίνει "πάντα ζεί", για να κρατήσει ζωντανές τις όμορφες αναμνήσεις, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη επίσκεψη.